Castellano
Català


Màxim 30 km/h a tots els carrers, excepte a dos trams de les av. del Canal i Constitució

Escrito por comunicacio. Posteado en Notícies

Castelldefels, ciutat 30 km/h • Des del passat 11 de maig, ha entrat en vigor la modificació del Reglament de Circulació que va aprovar el Consell de Ministres al novembre • A Castelldefels, l’Ajuntament ha fet els canvis de senyalització per adaptar-se a aquesta nova normativa, que segons les autoritats de Trànsit ajudarà a construir ciutats més amables, a reduir accidents i a millorar la convivència entre vianants i conductors d’automòbils

La Direcció General de Trànsit (DGT) del Ministeri de l’Interior i la Federació Espanyola de Municipis y Províncies (FEMP) han presentat el Manual d’aplicació dels nous límits de velocitat en vies urbanes. Aquests nous límits s’estableixen en la modificació del Reglament de Circulació que es va aprovar en Consell de Ministres el 10 de novembre passat. Transcorreguts sis mesos des de la publicació del Reial Decret al BOE, el passat 11 de maig van entrar en vigor aquestes noves limitacions de velocitat.

A Castelldefels, l’Ajuntament ja ha fet els canvis de senyalització per adaptar-se a aquesta nova normativa. Implica un gran canvi en la velocitat màxima genèrica a totes les vies urbanes de la ciutat, ja que estableix que tots els carrers d’un carril per sentit (ja siguin de sentit únic com ara el c. Dr. Fleming, o de doble sentit, com l’av. Constitució) tenen una velocitat màxima de 30 km/h.

D’aquesta manera, tots els carrers de Castelldefels passen a ser de velocitat màxima 30 km/h, a excepció de l’av. Canal Olímpic, entre la pl. Barona i el c. d’Aragó, que alterna trams a 40 i a 30, com ja passava fins ara. També el tram de l’av. Constitució entre Ca n’Aimeric i les Botigues de Sitges, que funciona com a travessia urbana, té un límit màxim de 40 km/h.

La mesura, reconeguda per la Comissió Europea com a positiva, perquè ajudarà a reduir la sinistralitat, l’ha establert l’Estat per oferir als ajuntaments un paraigua legal normatiu que els permeti aplicar els 30 km/h. L’any 2019, el nombre de víctimes mortals en accidents a les vies urbanes es va incrementar en un 6%, mentre que a les vies interurbanes va descendir aquest mateix percentatge.

El regidor de Governació, Seguretat i Mobilitat, Jordi Planell, argumenta que “Castelldefels està en constant evolució per fer més amable i sostenible la vida a la seva ciutadania; en aquesta direcció, aquest canvi substancial evitarà excessos de velocitat i farà que la mitjana de velocitat sigui constant, no com ara, en què experimenta moltes fluctuacions a causa de les accelerades i les frenades”.

Menys accidents, menys contaminació

L’objectiu de reduir els accidents ve avalat per xifres com que el 82% de les morts a les ciutats van ser usuaris vulnerables, és a dir, vianants, ciclistes i motoristes. Limitar la velocitat a 30 km/h, segons el regidor, “permetrà que els conductors tinguin major visibilitat dels carrers, augmentant així la seguretat dels vianants, i en el cas de produir-se accidents aquest seran més lleus, es reduirà un 80% el risc de morir com a conseqüència d’un atropellament”.

Si la velocitat del vehicle que impacta un vianant és de 30, el risc de mort és d’un 10%; si el vehicle va a 50, el risc de morir s’eleva fins a un 90%.

A 30 km/h es redueix a la meitat la distància de frenada que es necessita per aturar el vehicle respecte als 50 km/h. Sempre segons les autoritats de Trànsit, les zones 30 demostren una reducció efectiva de la sinistralitat (-40%).

Pel que fa a la contaminació acústica, el soroll als carrers es redueix a la meitat allà on s’implanta aquesta velocitat màxima. El canvi, segons Planell, “també permetrà redissenyar la ciutat, recuperar espais per a l’ús públic i afavorir altres mitjans de mobilitat com la bicicleta o els patinets, així com reduir el soroll ambiental”.

Accidents greus a Castelldefels

Entre 2018 i 2020 es van produir un total de 20 accidents greus a l’avinguda del Canal; 62 al passeig Marítim; i 58 a l’avinguda Constitució. Tots aquests accidents es van saldar amb persones ferides i fins i tot es van produir tres víctimes mortals.

L’any 2018 es van produir a l’avinguda del Canal 494 infraccions de velocitat, i a l’avinguda Constitució, 846, al tram que s’estén fins al pont de Bellamar, la majoria d’elles per circular entre 61 i 90 km/h quan la velocitat estava en aquell moment limitada a 60.

Al passeig Marítim es van interposar348 denúncies, amb instrucció de diligències penals contra un conductor que superava la velocitat de 109 km/h en un tram que era de 40 km/h.

Durant l’any 2019 es van produir 1.098 denúncies a l’avinguda Constitució i es va denunciar penalment, al setembre, un vehicle que circulava a 108 km/h en el tram limitat a 40 km/h. Al passeig Marítim es van interposar un total de 222 denúncies per excés de velocitat.

Per disminuir aquestes xifres, i en resposta a una aspiració veïnal, el 15 d’octubre de 2020 van començar a ser sancionats els vehicles que són detectats superant els límits de velocitat als quatre nous punts de control fixos que l’Ajuntament va instal·lar a diferents vies urbanes. Hi ha un únic radar que està en rotació a les quatre capses instal·lades i senyalitzades. Ara, aquests mitjans de detecció de velocitat, als quals s’afegiran els radars mòbils amb què compta la Policia Local, s’adapten a la nova normativa que entra en vigor el dia 11.

Córrer menys, un objectiu global

Així és; entre altres iniciatives internacionals, la reducció de la velocitat dels vehicles a les ciutats és una de les prioritats de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

La VI Setmana Mundial de la Seguretat Viària, que tindrà lloc del 17 al 23 de maig, se centra també en la reducció del límit de velocitat a 30 km/h a les zones urbanes, amb el lema Streets for Life i l’etiqueta #Love30.

Adreça

  • Plaça Esperanto, 4 (Barri Centre)
    08860 Castelldefels
  • Gestions d'estrangeria i DNI (Policia Nacional)
    a l'ala esquerra del mateix edifici.

Contacte

  • 092 * / 936 360 320
* Cost de la trucada subjecte a la tarifa del seu operador de telefonia
* Coste de la llamada sujeto a la tarifa de su operador de telefonía

Horari

24 hores els 365 dies de l’any.