Nou servei de suport jurídic a les víctimes d’agressions LGTBI-fòbiques
Resoldre dubtes amb relació a la LGTBI-fòbia en l’àmbit laboral, com ara situacions d’assetjament o discriminació; atendre víctimes d’agressions i assessorar sobre com fer una denúncia; informar sobre mesures de protecció en casos de violència i sobre processos legals relacionats amb delictes d’odi… en cas necessari, en coordinació amb altres serveis d’atenció psicològica i social.
Aquestes són algunes mostres de l’atenció que ofereix a la població el nou Servei de Suport Jurídic del Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI-LGTBI) de l’Ajuntament de Castelldefels. Aquest nou servei jurídic se suma al punt SAI i al Servei d’Atenció a la Diversitat Sexual.
Les violències LGTBIfòbiques són un delicte greu contra la integritat física i psicològica de l’ésser humà, la seva llibertat i la seva dignitat. L’any 2019, les organitzacions que treballen pels drets LGTBI van comptabilitzar 629 casos de delictes d’odi i incidents discriminatoris.
El 73% de les víctimes van ser homes gais, no trans, joves i que viuen en entorns urbans, i el 21% dones lesbianes.
Els Mossos d’Esquadra van atendre 392 denúncies per delictes d’odi i discriminació l’any 2020, quan deu anys enrere, el 2010, va haver 169 casos. Entre un 60% i un 80% dels casos no arriben a denunciar-se, sovint perquè les víctimes desconeixen el procediment que cal seguir.
Si és testimoni d’una agressió…
En tots el casos d’agressions sexuals i LGTBI-fòbiques la víctima té dret a rebre orientació jurídica, interposar denúncia i rebre atenció sanitària.
L’Ajuntament de Castelldefels ha difòs, per diferents mitjans, la publicació digital del protocol que cal seguir si s’és testimoni d’una agressió masclista o LGTBI-fòbica.
LGTBI-fòbia és discriminació
El terme LGTBI-fòbia neix de la necessitat de recollir en una sola paraula totes les tendències discriminatòries cap aquelles persones que es visibilitzen fora del mandat de la norma heterosexual i el rebuig que això provoca en determinats sectors o individus, arrelat en segles d’ostracisme, persecució i prejudicis. Les víctimes poden arribar a patir greus problemes psicològics i d’autoacceptació.
En els darrers anys s’han introduït canvis en el marc legal per garantir la no discriminació per raó d’orientació sexual i identitat i expressió de gènere i, en conseqüència, s’ha avançat considerablement en el reconeixement de la igualtat de drets de lesbianes, gays, bisexuals, transgènere i intersexuals.
El Servei Jurídic municipal entén, no obstant, que “la igualtat efectiva està lluny d’aconseguir-se en la societat tal i com evidencien les denúncies per violència LGTBIf-òbica en forma d’agressions físiques i verbals, vexacions, assetjament a les xarxes, assetjament en entorns escolars, etc.”.
CONTACTE:
Àrea municipal de Polítiques d’Igualtat
Espai Montserrat Roig
c. Església, 117 baixos
Tel. 93 665 11 50 (ext. 504)
Tel. 667 871 709